Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Contractul cu clientul

CONTRACT DE COMERCIALIZARE A PACHETELOR DE SERVICII TURISTICE
NR.CONTR    / DATA:      




I.PĂRȚILE CONTRACTANTE


1.1. S.C OTIRAL TOUR TRIPS S.R.L, cu sediul în Oradea, str. Vlădeasa nr.20 , titulară a licenței de turism nr.2564 din 06.04.2022, având CUI 45742514 înregistrată la Registrul Comerțului cu nr. J5/535/03.03.2022, telefon: 0771073803 , email: otiraltourtrips@gmail.com , reprezentată de  Ionescu Otilia Monica  în calitate de Manager Agenție denumită în continuare AGENȚIA .
Și 
1.2.    _________________  , domiciliat în________________________________________________________________   în calitate de turist /client
Au convenit să încheie prezentul contract de vânzare servicii turistice  cu respectarea următoarelor clauze:


II.OBIECTUL CONTRACTULUI 

2.1.Obiectul contractului il constituie vânzarea de către Agenție a pachetului de servicii turistice, înscris în voucher, bilet de odihnă tratament, bilet de excursie, anexa la prezentul contract.
2.2.Oferta nr. __________ constituie anexa la contract și cuprinde strict limitative serviciile incluse în pachet.


III.PREȚUL CONTRACTULUI

3.1.Prețul este în suma de _____________EUR  ,  și cuprinde costul serviciilor turistice efective, comisionul Agenției si T.V.A . 
3.2.Prețul se va achita numerar sau prin vărsământ :
a) plata parțială ___________ euro în data de___________
b) rest de plată ____________euro până la data de ______________
În caz de neplată la termen, agenția poate să aplice penalități de 0,03%/ zi întârziere, din suma datoră.
3.3.Turistul a luat la cunoștiință că, nerespectarea condițiilor și termenelor de plată menționate, anulează contractul semnat, aplicându-se penalitățile din art.8.1.

IV.DURATA CONTRACTULUI

Contractul se încheie pentru o durată determinată, anume achiziționarea .


V.DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE AGENȚIEI

5.1.În cazul în care Agenția este nevoită să modifice una din prevederile esențiale ale contractului, are obligația să informeze turistul cu cel puțin 15 zile înainte de data plecării.
5.2.Agenția poate să modifice prețul contractului, în sensul majorării sau micșorării, după caz, numai dacă modificarea are loc ca urmare a variațiilor costurilor de transport, ale redevențelor și ale taxelor aferente serviciilor de aterizare , debarcare/îmbarcare în porturi și aeroporturi și ale taxelor de turist ori ale cursurilor de schimb valutar aferente pachetului de servicii turistice contractat.
5.3.În cazul în care, după începerea călătoriei turistice o parte importantă din serviciile turistice prevăzute în contract, nu este realizat sau Agenția constată că nu le va putea realiza, aceasta este obligată să
- ofere turistului alternative corespunzătoare în vederea continuării călătoriei turistice fără majorarea prețului, respectiv serviciile turistice oferite să fie de aceeași calitate și cantitate;
-să restituie turistului sumele care reprezintă diferența dintre serviciile turistice achitate și cele efectiv prestate în timpul călătoriei turistice;
-în cazul în care nu pot fi oferite turistului alternative corespunzătoare sau acesta nu le acceptă din motive întemeiate, să asigure fără costuri suplimentare transportul retur al turistului la locul de plecare și după caz returnarea sumei aferente serviciilor neprestate.
5.4.Agenția este răspunzătoare pentru buna executare a obligațiilor asumate prin contract, cu excepția următoarelor cazuri:
-când neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a obligațiilor asumate prin contract se datorează turistului;
-când neîndeplinirea obligațiilor se datorează unor cauze de forță majoră sau unor împrejurări pe care nici Agenția nici prestatorii de servicii nu le puteau prevedea sau evita ( greva, conflicte, război, embargo, pandemii, samd).
5.5.Agenția își rezervă dreptul de a schimba hotelul cu altul, de aceeași categorie, în cazul suprarezervărilor sau problemelor tehnice.
5.6.Agenția are obligația să informeze în scris turistul, în termen de 2 zile înainte de data plecării, următoarele informații:
-orarele, locurile escalelor și legăturile, precum și după caz, locul ce urmează să fie ocupat de turist în fiecare dintre mijloacele de transport incluse în contract (mai puțin avion);
-denumirea, sediul/adresa numerele de telefon și de fax ale reprezentanței locale a organizatorului și/sau a detailistului ori în lipsa acesteia un număr de apel de urgență care să îi permită contactarea organizatorului și/sau a detailistului;
-pentru călătoriile minorilor neînsoțiți de părinți, informații care să permită părinților stabilirea unui contact direct cu copilul sau cu responsabilul de la locul cazării copilului. Informarea turistului se face prin catalog și pagina web sau prin confirmarea de pe contract.
5.7.Agenția poate intermedia la solicitarea turistului, pe langă serviciile turistice de bază, organizate de touroperatori, și servicii suplimentare cum ar fi transfer la aeroport, situații în care turistul va lua la cunoștiință și va semna contractele prestatorilor de servicii.


VI.DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE TURISTULUI

6.1.În cazul în care turistul, din vina sa, nu poate să participe la călătoria turistică, acesta poate să cesioneze contractual unei terțe persoane, care îndeplinește toate condițiile aplicabile pachetului de servicii turistice contractat, cu obligația de a anunța în scris Agenția cu cel puțin 5 zile înaintea datei de plecare.  În acest caz Agenția reziliază contractual cu turistul care cesionează contractual și încheie un alt contract cu noul turist. Pentru călătoriile individuale, în cazul în care mijlocul de transport este avionul, transferal poate fi efectuat numai dacă există posibilitatea transferării locului de zbor.Turistul care cedează pachetul sau de servicii, precum și cesionarul sunt responsabili în mod solidar la plata prețului calătoriei și a costurilor suplimentare apărute cu ocazia acestei cedări, costuri suplimentare care sunt egale cu penalizările aferente conform art.8.1.
6.2.Turistul răspunde pentru corectitudinea datelor furnizate agenției la rezervare ( nume prenume, data nașterii, pașaport, domiciliu samd), pentru valabilitatea documentelor personale și pentru eventuale prejudicii cauzate în urma informațiilor eronate.
6.3.Turistul se obligă să respecte prevederile legale cu privire la regimul pașapoartelor, al vizelor, vama, asigurare de sănătate etc.  Prejudiciile cauzate de nerespectarea celor de mai sus vor fi suportate de turist.
În cazul în care, din nerespectarea celor de mai sus, turistul nu poate să participe la calătoria turistică, touroperatorul nu poate fi obligat la restituirea sumelor de bani plătite de către turist. În cazul în care, turistul din vina sa, nu a beneficiat de serviciile turistice la calitatea contractată, nu este îndreptățit la despagubiri. Turistul raspunde pentru siguranta propriilor bagaje.
6.4.În cazul in care preturile stabilite in contract sunt majorate cu peste 20% turistul poate rezilia contractul, având dreptul la rambursarea de către Agenție a sumelor plătite.
6.5.Turistul este obligat sa comunice Agentiei in termen de 3 zile calendaristice de la primirea  instiintarii prevazute la art.5.1., hotărârea sa de a opta pentru :
-rezilierea contractului fără plata penalităților, sau
-acceptarea noilor condiții ale contractului
6.6.În cazul în care Agenția anulează călătoria turistică înaintea datei plecării, turistul are dreptul :
-să accepte un alt pachet de servicii turistice de calitate echivalența la același preț sau de calitate superioară ( caz în care turistul va suporta costurile suplimentare ) propus de Agenție;
-să accepte un pachet de servicii turistice de calitate inferioară, propus de Agenție, cu rambursarea imediată a diferenței de preț ;
-să i  se ramburseze imediat toate sumele achitate în virtutea contractului;
6.7.Agenția poate să anuleze serviciile turistice și în cazurile de mai jos:
-anularea s-a făcut din cauza nerealizării numărului minim de persoane menționat în contract, iar Agenția a informat în scris turistul cu cel puțin 15 zile calendaristice premergătoare datei plecării;
-anularea s-a datorat unui caz de forță majoră ( circumstanțe imprevizibile, independente de voința celui ce le invocă și ale căror consecințe nu au putut fi evitate în ciuda oricăror eforturi depuse, în aceasta nefiind incluse suprarezervările, caz în care responsabilitatea revine companiei aeriene;
-anularea s-a facut din vina turistului.
6.8.Turistul are dreptul să rezilieze în orice moment contractul și în acest caz este obligat să plătească Agenției sumele aferente conform condițiilor de renunțare din prezentul contract art.8.1., cu excepția cazurilor de forță majoră definite conform legii sau declarate de către autoritățile competente, cazuri în care asigurarea serviciilor devine imposibilă.
În caz de forță majoră, touroperatorul are dreptul de a reține contravaloarea cheltuielilor aferente pachetului turistic eșuat și de a returna turistului diferența rămasă din suma totală plătită.
Dacă turistul solicită schimbarea hotelului, structurii camerelor sau a oricărora dintre servicii, aceasta echivalează cu rezilierea contractului, cu aplicarea penalităților legale la momentul respectiv și încheierea unui nou contract.


VII.CONDIȚIILE LEGALE ȘI DOCUMENTELE DE CĂLĂTORIE

7.1.Turiștii trebuie să se asigure că sunt în posesia documentelor și îndeplinesc condițiile legale de călătorie în străinătate conform legislației în vigoare.
7.2.Informații suplimentare despre legislația referitoare la călătoriile în străinătate sunt disponibile pe www.politiadefrontiera.ro și www.mae.ro, Agenția de turism OTIRAL TOUR TRIPS  SRL nu își asumă răspunderea pentru cazurile în care organele de control de frontieră nu permit unei persoane  ieșirea din România sau, după caz intrarea în țară de destinație, datorită neconformității documentelor de călătorie.


VIII.RENUNȚĂRI / MODIFICĂRI, PENALIZĂRI, DESPĂGUBIRI

8.1.În cazul în care turistul renunță la pachetul de servicii turistice care face obiectul prezentului contract, sau solicită modificarea rezervării confirmate, ce presupune anularea contractului, el datorează Agenției penalizări după cum urmează:
a)20% din prețul pachetului de servicii, dacă renunțarea se face cu mai mult de 30 de zile calendaristice înainte de data plecării;
b)50% din prețul pachetului de servicii dacă renunțarea se face în intervalul 16-30 înainte de data plecării; c)100% din prețul pachetului de servicii, dacă renunțarea se face într-un interval mai mic de 16 zile înainte de plecare sau pentru neprezentare la program.
8.2.În cazul în care turistul care a intrat pe teritoriul statului în care se realizează pachetul de servicii turistice refuză să se mai întoarcă în România și autoritățile din țară respective fac cheltuieli de orice natură cu acesta, turistul respectiv are obligația de a suporta toate aceste cheltuieli.
8.3.Penalizările echivalente cu prețul contractului se aplică și în cazul în care turistul nu ajunge la timp la aeroport sau locul de plecare, dacă nu poate pleca în călătorie pentru că nu are actele în regulă sau dacă este întors de la granițe de către autorități.
8.4.Turistul are obligația să depună în scris cererea de renunțare la pachetul de servicii turistice, cu număr de înregistrare la Agenția la care a achitat serviciile. În caz contrar, cererea de renunțare nu este luată în considerare.
8.5.Agenția va acorda despăgubiri doar în funcție de gradul de nerespectare de către aceasta, a obligațiilor din contract și raportat la culpa sa.
8.6.Modificarea contractului la solicitarea turistului, altele decât cele prevăzute special în prezentul contract și care presupune anularea contractului, se taxează cu 50EUR/persoana.
8.7.În cazul rezervărilor timpurii, condițiile de penalizare vor fi conforme mențiunilor de la 8.1.


IX.RECLAMAȚII

9.1.În cazul în care turistul este nemulțumit de serviciile turistice primite, acesta are obligația de a întocmi o sesizare în scris, clar și explicit, cu privire la deficiențele constatate la fața locului, legate de realizarea pachetului de servicii turistice contractat, ce va fi predate reprezentantului local al Agenției , iar în cazul în care nu există responsabil local, directorului hotelului, restaurantului sau recepționerei, iar acesta va întocmi la fața locului un proces-verbal.
9.2.Atât Agenția cât și prestatorul de servicii turistice vor acționa imediat pentru soluționarea sesizării.În cazul în care, sesizarea nu este soluționată sau este soluționată parțial, turistul va depune la sediul Agenției o reclamație în scris alături de procesul-verbal în termen de maximum 3 zile lucrătoare de la încheierea călătoriei, Agenția urmând ca, în termen de 35 de zile calendaristice, să comunice turistului despăgubirile care i se cuvin.
În cazul în care, turistul nu respectă termenul și condițiile prevăzute pentru depunerea reclamației scrise agenția nu este obligată să plătească despăgubiri.


X. ASIGURĂRI

10.1.Turistul este asigurat pentru rambursarea cheltuielilor de repatriere și/ sau a sumelor achitate de acesta, în cazul insolvabilității sau falimentului Agenției.
10.2.Facultativ, turistul are posibilitatea încheierii unei asigurări storno. Asigurarea storno este reglementată de raportul contractual dintre asigurator și turist.Turistul va lua la  cunostință și va respecta condițiile generale privind asigurarea riscului de anulare a călătoriei.
10.3.De asemenea, turistul are posibilitatea încheierii unui contract de asigurare, care să acopere taxele de transfer, sau a unui contract de asistență care să acopere taxele de repatriere în caz de accidente, deces, ori a unui contract de asigurare pentru bagaje.


XI. PROTECȚIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

11.1. Călătorul/Turistul autorizează Agenția/Agenția organizatoare să prelucreze datele cu caracter personal în raport cu obligațiile contractuale și ale Regulamentului U.E. 679/2016.
11.2. Părțile trebuie să respecte normele și obligațiile impuse de dispozițiile în vigoare, privind protecția datelor cu caracter personal. 

11.3. Părțile sunt conștiente de faptul că normele europene din Regulamentul 679/2016 se aplică oricărui operator de date sau împuternicit situat în Uniunea Europeană și oricărei persoane care prelucrează date cu caracter personal ale persoanelor vizate situate în Uniunea Europeană sau care le furnizează servicii. 
Prin urmare, părțile confirmă respectarea deplină a următoarelor prevederi, inclusiv dar fără a se limita la:
● capacitatea de a respecta drepturile persoanelor vizate privind ștergerea, corectarea sau transferul informațiilor personale;
● informarea în caz de breșă de date a tuturor destinatarilor relevanți, într-un interval maxim de 72 ore de la momentul în care o astfel de încălcare a securităţii datelor a ajuns în atenția acestora, 
●îndeplinirea tuturor îndatoririlor obligatorii privind documentarea conformării cu Regulamentul 679/2016. 

11.4. Părțile pot utiliza datele personale ale semnatarilor în limita contractului pe care îl au încheiat, acesta fiind baza legală a prelucrării orice prelucrare suplimentară sau în alt scop face obiectul unui acord separat de prelucrare a datelor, încheiat între Părți. De asemenea, perioada de stocare a datelor personale prelucrate prin contract este limitată la perioada corespondentă realizării obiectului principal al contractului. 

11.5. Datele cu caracter personal schimbate între părți nu pot deveni accesibile sau comunicate unor terțe părți neautorizate sau puse la dispoziție spre utilizare într-un alt mod. Prin urmare, părțile vor lua toate măsurile tehnice și în special organizatorice necesare, în ceea ce priveşte obligațiile asumate prin această clauză:
● vor împiedica persoanele neautorizate să obțină acces la sistemele de prelucrare a datelor cu care sunt prelucrate sau utilizate datele cu caracter personal;
● vor preveni utilizarea fără autorizație a sistemelor de prelucrare a datelor;  
● se vor asigura că persoanele care au dreptul să utilizeze un sistem de prelucrare a datelor au acces numai la datele la care au drept de acces și că datele cu caracter personal nu pot fi citite, copiate, modificate sau eliminate fără autorizație în cursul prelucrării sau utilizării și după stocare;
● se vor asigura că datele cu caracter personal nu pot fi citite, copiate, modificate sau eliminate fără autorizație în timpul transmiterii electronice sau transportului și că este posibil să verifice și să stabilească către care organisme se doreşte să se efectueze transferul datelor cu caracter personal prin mijloace de transmitere a datelor;
● se vor asigura că pot verifica și stabili dacă și de către cine au fost introduse, modificate sau eliminate datele cu caracter personal în/din sistemele de prelucrare a datelor;
● se vor asigura că, în cazul unei acțiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal, datele sunt prelucrate strict în conformitate cu prezentul contract încheiat între Părți;
● se vor asigura că datele cu caracter personal sunt protejate de distrugere sau pierdere accidentală  se vor asigura că datele colectate în scopuri diferite pot fi prelucrate separat.


XII. PROCEDURA DE SOLUȚIONARE ALTERNATIVĂ A LITIGIILOR (”SAL”)

12.1. Soluționarea alternativă a litigiilor (”SAL”) reprezintă un mecanism alternativ sistemului judiciar, prin care calătorului, în calitate de consumator, i se oferă posibilitatea de soluționare a litigiilor pe care le poate avea cu comerciantul, atunci când se confruntă cu o problemă legată de achiziționarea pachetului de servicii de călătorie.
Astfel, reclamațiile împotriva Agenției organizatoare/Agenției, în calitate de comercianți, sunt prezentate voluntar de către călător, în calitate de consumator, urmând a fi soluționate într-un mod independent, imparțial,transparent, rapid și echitabil.

12.2. Direcția de soluționare alternativă a litigiilor (Direcția SAL) din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (”ANPC”), are competența să soluționeze alternativ litigii naționale și transfrontaliere izvorâte din prezentul contract.

12.3. Cererea de aplicare SAL, Lista de consilieri SAL, Procedura SAL, și legislația aplicabilă poate fi consultată aici -http://www.anpc.gov.ro/categorie/1271/sal.

12.4.În cazul țn care părțile nu rezolvă litigiul prin platforma SAL, orice litigiu care se va ivi între părți va fi supus instanțelor de judecată de la sediul Agenției.


XII.DISPOZIȚII FINALE

13.1. Orice modificare a prezentului contract se va realiza doar în scris, prin semnătura ambelor părți.
13.2.Notificările între părți vor fi efectuate în scris, fie la adresele de la art.I fie prin email la adresele :
Pentru Agenție: office@otiraltour.ro
Pentru Turist: 
13.3.Turistul declară că Agenția de turism l-a informat complet cu privire la condițiile de comercializare a pachetelor de servicii turistice în conformitate cu prevederile OG 2/2018. Prin semnarea acestui contract sau prin acceptarea pachetelor turistice inclusive în cazul celor achiziționate de la distanță prin mijloace electronice, turistul își exprimă acordul și luarea la cunoștiință cu privire la condițiile generale de comercializare a pachetelor de servicii turistice, în conformitate cu oferta agenției de turism.
13.4. În cazul în care, unul dintre articolele din contract devine nul, restul dispozițiilor contractuale râmân valabile.
13.5.Prezentul contract a fost încheiat în două exemplare originale, unul pentru fiecare parte, azi data de 30.05.2024  în Oradea.

                      Agentia,                         Turist / client,
OTIRAL TOUR TRIPS S.R.L                                                                                        
Reprezentant: Ionescu Otilia